top of page

Нарциси. Вільям Вордсворт

Оновлено: 8 груд. 2020 р.


Нарциси
Нарциси

I wandered lonely as a cloud

That floats on high o’er vales and hills,

When all at once I saw a crowd,

A host, of golden daffodils;

Beside the lake, beneath the trees,

Fluttering and dancing in the breeze.



Ці рядки знайомі кожному освідченому англійцю, так само як українцям Шевченкове "садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть".


Це початок вірша "Daffodils" (нарциси), що його написав славнозвісний англійський поет-романтик, майстер пейзажної лірики Вільям Вордсворт (William Wordsworth).


У 1995 році радіо радіо BBC 4 проводило опитування з метою визначити найулюбеніший вірш англійців. "Нариси" опинилися на пятому місці а отже вірш варто прочитати!


Англійську версію знайти легко, а ось українських перекладів небагато.



Немов самотня хмара, брів

Я навмання в високих травах

І раптом на путі зустрів

Поля нарцисів золотавих;

І переливами заграв

Над ними вітер пробігав!...


Цікаво, що вірш був написаний між 1804 та 1807 роках, але прогулянка, що надихнула поета на написання відбулась у 1802 році, коли Вордсворт, разом із своєю сестрою Дороті натрапив на мальовничу групку нарцисів, що росли понад водою серед каміння.


--------------- Кілька слів про Вордсворта----------------


Висловлюючись мовою книжних критиків, Вордсворт чи не перший "відкрив англійцям природу". На відміну від своїх сучасників, які вважали природу бездушною, поет наділяв будь-який природний об'єкт — квітку, плід, скелю, камінь — почуттями і «моральним життям» (слова з поеми Вордсворта «Прелюдія»).


Вордсворт чи не найперший заговорив про необхідність охорони дикої природи. У своєму «Путівнику по озерах» він пише, що необхідно «зберігати стародавні права цього та інших подібних гірських куточків від знищення».


Ба більше, у 1844 році Вордсворт вів активну боротьбу проти побудови залізниці в "Озерному краї" - одному з диких куточків на півночі Англії.

_______________________

Вільяма Вордсворта та його "Нарциси" британський уряд включив до переліку абсолютно необхідних знань для тих, хто хоче постійно проживати у Великій Британії. Запитання про авторство "Нарцисів" входить до тестів "Life in UK", що їх складає кожен претендент на постійне проживання або громадянство.

Дописи, що стануть у пригоді при підготовці цього тесту можна знайти тут .

__________________________________

Що почитати

135 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

HAPPY DIWALI

bottom of page